Tiedätkö Pajamäen aurinkokuntamallin? Itse tiesin sen vuosia, mutta en jotenkin muistanut.

Vaikka lenkkimaastoni yhä yltävät Pajamäkeen, en ole koskaan käynyt katsomassa aurinkokuntamallia tarkoituksella. Randomin planeetan olen bongannut silloin tällöin.

Suunnittelin usein, että kävisin koko sisäaurinkokunnan mallin läpi, mutta vei ehkä kymmenen vuotta ennen kuin sain aikaiseksi.

Pajamäen aurinkokuntamalli on Ursan sinne pykäämä, ja Pajamäen hoodeilla on siis sisemmän aurinkokunnan osuus. Aurinkokuntamalli on rakennettu mittakaavaan yhden suhde miljardiin, jolloin millimetri mallissa vastaa aurinkokunnassa tuhatta kilometriä tai metri miljoonaa kilometriä.

Kaukaisimmat planeetoista aurinkokuntamallin tässä osassa ovat Talinhuipun alueella sijaitseva Jupiter (ylin kuva) ja Pitäjänmäen Lidlin edessä sijaitseva Saturnus.

Uranus sijaitsee Villa Elfvikin lähellä, Neptunus Lehtisaaressa ja Pluto Hanasaaren liittymän kohdalla.

Kun etäisyyksiä alkaa miettiä, meinaa lievä planeettakauhu iskeä… Onneksi vain lievä!

Koko aurinkokuntamallin kiertää siis pyörällä tai pitkiksellä (mikä pitää joku päivä ehdottomasti totuttaa!), mutta nyt jäimme lähimaastoon kiertämään Aurinkoa.

Aloitimme Saturnuksesta, ja sen jälkeen saavuimme Venuksen luo. Sen verran oltiin torkuttu koulussa, että luulimme ensin että nämä pienempiä planeettoja esittävät kökkäreet olivat olleet ilkivallan kohteena. Sitten vasta meni jakeluun että jos mittakaavassa mennään, osa planeetoista on toki pienen pieni pallero.

aurinkokuntamalli

Siinä Maa ynnä Kuu.

Lasten kanssahan Pajamäen aurinkokuntamalli on kiinnostava kohde: kukapa lapsi ei olisi innoissaan avaruudesta ja planeetoista. Kaipa suurin osa aikuisistakin on, mutta me unohdamme vouhkata niistä kun puhumme ihmissuhteista ja töistä ja siitä, kuinka muut ovat urpoja.

Mutta takaisin asiaan: aurinkokuntamalli ei sinällään ole mikään wow-kohde lapsille, vaan minikokoiset metallipallerot ovat helposti melkoinen antikliimaksi. Kannattaa siis valmistaa heitä asiaan etukäteen, niin asian kiinnostavuus ei kärsi siitä, että katsottavana on yllättävän pieniä metallikuulia.

Tässä Aurinko. Halkaisija 1,4 metriä. Uskoisitko?!

Mittasuhteita aurinkokuntamalli toki osuvasti hahmottaa, ja sen parissa saa aikaan kivan ulkoiluretken. Mutta hei, tulevaisuus on ihan justiinsa täällä, vähän lisättyä todellisuutta peliin ja Pajamäen aurinkokuntamalli on entistä kiinnostavampi!

Nykyiselläänkin: suosittelen. Iästä riippumatta.

Tietoa aurinkokuntamallista löydät Ursan sivuilta ja lisäinfoa sekä sanallisen kuvauksen sijantipaikoista Wikipediasta.

Otsikko on tietysti Martti Servo & Napanderin musiikkikappaleesta Ufo tarjosi kaakaon: