Minulta kysytään paljon erilaisia asioita. Suosituksia sporttikelloista, vinkkejä kisoihin, elämänohjeita, mielipidettä jos sun vaikka mistä asiasta. Vastaan aina ilolla ja mielelläni, mutta yhteen kysymykseen on vaikea vastata: “Mitkä ovat parhaat lenkkarit?”

Tähän kysymykseen kun ei ole mitään yksiselitteistä vastausta. Lenkkareita kun on noin ziljardit erilaiset, ja samoin on määrätön määrä erilaisia tarpeita, preferenssejä ja jalkoja. Silti tätä kysytään, ja aihetta ruoditaan päättymättömän pitkissä keskusteluketjuissa eri foorumeilla, joilla kaikilla on se yksi suosikki jonka pitäisi olla muidenkin suosikki vaikkei siinä olisikaan mitään järkeä.

Mutta koska haluan olla avuksi ja hyödyksi, lähden aina kysyjän kanssa perkaamaan tämän tarpeita. Kas tässä kysymyspatteri, joka auttaa löytämään juuri ne parhaat lenkkitossut just sulle:

Mihin tarkoitukseen etsit kenkää?

Tämä on se tärkein kysymys. Onko tarkoitus aloittaa kevyt lenkkeily, juosta nopeasti kilpaa? Aiotko juosta poluilla, radalla, kadulla vai kenties umpimetsässä? Missä kelissä aiot juosta, onko lunta, jäätä vai hirmuisen kuuma? Oletko juuri aloittamassa lenkkeilyä vai kisakunnossa?

Itse en ole mikään nastakenkien ystävä, mutta pääkallokeleille sellaiset pitäisi varmaankin hankkia. Lumisilla alustoilla pärjää hyvin pohjakuviolla jossa on hieman nappulaa, kuten näissä kovasti tykkäämissäni Hoka One One Torrenteissa (kengät saatu).

 

 

Jos aiot juosta maastossa, millaisessa maastossa juokset?

Jos ideana on hölkkäillä hiekkateitä ja pururatoja ja vain välillä poiketa poluille, pieni pohjakuviointi riittää lisägripin saamiseksi. Pehmeällä alustalla ei kaipaa kummoista vaimennusta, mutta sujuuko askellus kevyesti myös kallioilla? Tarvitseeko nastat, pitääkö olla vedenpitävyyttä, vai onko kyseessä kenties swimrun-kenkä, jolloin veden pitää valua pois kengästä saman tien? Kuinka pitkiä aikoja ajattelit kengät jalassa viettää?

Harva hankkii erityiskenkää ihan jokaiseen tilanteeseen, mutta kannattaa olla realisti omien puuhiensa suhteen. Jos on painava sunnuntaihölköttelijä, ei superkevyt kisatossu välttämättä ole se paras vaihtoehto. Tai voi jollekulle ollakin, sitä ei saa muuten selville kuin selvittämällä, sovittamalla ja testaamalla.

Moni kenkämerkki järjestää testitapahtumia, joissa pääsee tyyppaamaan erilaisia kenkiä tositoimissa ennen ostopäätöstä. Etenkin maastokengissä tämä on hyvä vaihtoehto, sillä pelkkä kaupassa tepastelu ei vielä kerro, tuleeko varpaista muussia alamäissä tai millainen pito kengässä tositoimissa sitten on.

Suunnistaessa tykkään käyttää kenkää, joka on notkea ja suht litteä, koska liikkuminen tapahtuu ensisijaisesti polkujen ja teiden ulkopuolella pehmeällä alustalla. Kuvassa Merrellin All Out Crushit, joihin itselläni mahtuu mukavasti myös vedenpitävä sukka, toisin kuin moniin muihin kenkiin. Kengät saatu.

 

Jos juokset kadulla, millaista matkaa juokset?

Katulenkkareita on valtavasti erilaisia, niin matalia kisatossuja kuin todella tuettuja töpöttelykenkiä. Helpointa on mennä asiantuntevaan kenkämyymiöön kyselemään ja kokeilemaan, mikä olisi itselle se paras kenkä. Kannattaa myös muistaa, että jalka, kroppa ja preferenssit muuttuvat vuosien myötä, ja se mikä joskus oli täydellistä, ei sitä enää välttämättä ole muutaman vuoden päästä.

Itse joudun kohta ostamaan uudet katutossut kun vanhat on juostu melkein puhki, ja vaihtoehtojen määrä huimaa päätä. Katulenkkareihin on nykyään ympätty jos vaikka minkälaista buustia ja hiilikuitua ja avaruusajan teknologiaa, mikä usein näkyy jos ei muussa niin ainakin hinnassa. Ei ole pakko ostaa niitä kaikkein edistyksellisimpiä kenkiä, mutta jos aikeissa on juosta yhtään enemmän, ei se marketin halvin tossu välttämättä ole se fiksuin vaihtoehto.

Parhaat yleis/katulenkkarit, jotka minulla on koskaan ollut: Niken Pegasukset, joiden kanssa olen lenkkeillyt ja kävellyt ja välillä haikannutkin useammalla mantereella ja joita olen ostanut aina vain uuden parin kun edellinen on kulutettu loppuun. Klassikkokengästä on tullut hiljattain aivan järjettömän nätti pieninappulainen polkumalli, jota polttelisi päästä sovittamaan.

 

Minkä mallinen jalkasi on?

Kun kengän tyyppi on osapuilleen tiedossa, alkaa sovitustyö, ja tässä vaiheessa minkään asian suosittelu menee kimurantiksi. Jalan malli ja mittasuhteet, kehon paino, askellus ja miljoona muuta asiaa mutkistavat ostoprosessia, eikä auta muu kuin sovitella ja tuumailla mikä on itselle paras vaihtoehto.

Itselläni on leveä ja lättänä jalka, joten kapeat mallit eivät tunnu hyvältä jalassa. Varpaani ovat leveät mutta lyhyet, joten kärjestä nopeasti kapenevat kengät aiheuttavat lyhyelläkin lenkillä ikäviä tunteita. Kannattaa myös muistaa, että saman valmistajan eri mallit voivat olla keskenään todella erilaisia, joten jos yksissä joku tietty koko passasi jalkaan täydellisesti, ei toinen malli tai uuden päivityksen sama koko käykään enää jalkaan.

Omaan jalkaan La Sportivan kengistä sopii ehdottomasti parhaiten Akasha, moni muu malli taas ei passannut ollenkaan omalle lestille. Grippi on hyvä ja varpailla reilusti tilaa, joten näistä on tulossa luottokengät kivikkoiseen ja mäkiseen maastoon, kunhan sisäänajo saadaan suoritettua loppuun. Kengät saatu.

 

Ja viimeiseksi sitten: millainen kenkä miellyttää silmää?

Kun sitten on lopulta (ehkä, toivottavasti) juuri se oikea kenkä, vihdoinkin saa tehdä sen kivoimman päätöksen: mikä väri onkaan paras?

Se fiilis kun kengät ja trikoot mätsäävät. Hoka One One Speedgoat 2 on yksi luottokengistäni, ostin juuri alennusmyynnistä uuden parin ihan vain koska koskaan ei voi olla varma onko kolmonen yhtä passeli omaan jalkaan kuin edeltäjänsä.

 

+ bonus pro tip aloituskuvaan liittyen: olette varmaan huomanneet että kenkätelineet ovat hirmuisen kalliita ja ankeita. Huokea vaihtoehto on 7,90 maksava Ikean tv-taso, johon mahtuu yllättävän monta paria kenkiä, ja kestää vielä päälle istumisenkin.

 

// Muista myös: vauhkoamista, huonoa huumoria ja treenitunnelmia Instagramissa: @lottapumpui