Oluen ystävinä Teräsmeduusat arvioivat noin viikottain meduusan verkkoon tarttuneen oluen tai useampia.

Tällä kertaa verkkoon tarttui tosiaan useampia oluita. Naisemme maailmalla, olutkirjeenvaihtajan uraa vakavissaan harkitseva Miia osallistui männäviikonloppuna Tallinn Craft Beer Weekendiin; jokakeväiseen, Baltian alueen suurimpaan pienpanimo- ja käsityöläisoluttapahtumaan, jossa tuotteitaan maistattaa yli 40 panimoa Baltiasta, Venäjältä Pohjoismaista, muualta Euroopasta sekä Yhdysvalloista. Koska jokaisella panimolla on neljä hanatuotetta/päivä ja festarit kestävät kaksi päivää, nousee oluiden kokonaismäärä yli 300 tuotteen. Huh.

Ohessa raportti siitä, mitä käy, kun niistä yrittää maistaa mahdollisimman monta.

PERJANTAI

10.00 Matka alkaa, nousemme Linda Linen meripulkkaan. Mukana on seurue, joihin anonymiteetin vuoksi viittaan pseudonyymeillä. “Riipiö”, pohjalainen tohtorisnainen, on kova juomaan olutta ja vielä kovempi kyykkäämään. Siviilissä atk-ninjoina työskentelevät “HTB” ja “Berthol” ovat janoisia ja innokkaita nuoria miehiä. Lisäksi mukana on “Bönthelör”, joka nimestään huolimatta hyytyy ensimmäisenä.

12:06  Saavumme Tallinnaan ja valumme Uba & Humal -pienpanimokaupan kautta Põhjala-panimon Speakeasy-baariin (osoite Kopli 4) vaihtamaan festariliput rannekkeiksi. Ovella on kauhea jono, meille tulee odottamisesta jano. Maistelemme paikalla pari sihijuomaa odotellessamme airbnb-kämpän sisäänkirjautumisaikaa.

14:00 Siirrymme majapaikkaan. Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva asunto todetaan miellyttäväksi, joskin sisustukseltaan hämmentäväksi. Päätämme käydä läheisessä texmex-ravintolassa tankkaamassa kunnon annoksen sapuskaa.

17:30 Pääsemme perille Kultuurikateliin, Tallinnan vanhaan sähkölaitokseen, josta on sittemmin tehty Helsingin Kaapelitehtaan tapainen kulttuuri- ja tapahtumatila. Nyt tilan on vallannut olutfestari. Meillä on rannekkeet, joten pääsemme sisään jonon ohi. Ovelta saamme olutlasit ja -luettelon. No nyt!

17:35 Hortoilemme sisään. Tila on edellisvuoteen verrattuna sokkeloinen ja panimoiden pisteitä on jaettu kahteen kerrokseen. Ihmisiä on jo paikalla kosolti, joten hätäpäissämme otan maistettavaksi lähimmän panimon oluen. Se on Brew by Numbers -panimon Farmhouse Pear Saison. Nimensä mukaisesti se maistuu päärynämehun ja saisonin sekoitteelta. Entourage on kukin saanut kuppiinsa täytettä ja maistelemme toistemme oluita ristiin. Emme onneksi ole bakteerikammoisia!

18:00–21:00 Kiivasta oluen maistelua. Unohdan hetkellisesti, että olen matkalla olutkirjeenvaihtajana ja keskityn juomaan, en raportoimaan. Teen kuitenkin merkintöjä olutlistaani. Paljon mainioita juomia, mutta myös jonkin verran huteja. Seurue maistelee edelleen innokkaasti. Miespuoliset seurueen jäsenet maistavat useamman kierroksen istumapaikkaa lähimmän panimon juomia. Minä ja Riipiö paheksumme moista laiskuutta.

21:12 Kaadan olutta ämpäriin, koska se on pahaa. En kuitenkaan muista merkitä listaani, mikä olut on kyseessä.

21:13 Haen poiskaatamani lasillisen tilalle tukholmalaista vadelma-berlineriä (Stockholm Brewing Co HallonSour). Se on aivan hyvää. Pinkit juomat ja vadelma näyttävät olevan tänä vuonna huutoa.

21:15 Vuoroon tulee virolaisen Lehe-panimon Singularity Bourbon BA Imperial Stout. En ole suuri stoutien ystävä. 18-volttinen singulariteetti ei tee poikkeusta. Onneksi tätä ei tarvitse juoda pullollista.

21:18 Jatkan berlinerien parissa, singularity oli liikaa. Toistaiseksi.

21:37 Unohdan päätökseni pysytellä berliner weisseissa ja haen Brewdogin Cocoa Psycho Imperial Stoutin. Tässäkin on nimi kohdillaan, mutta kaikki imperial stoutit maistuvat ihan samalle. Miksi niitä edes tehdään eri panimoissa? Vai tehdäänkö? Ehkä ne todella ovat samaa tavaraa?

21:50 Huomaan, että Edge Brewingin hanassa on Accidental Jedi Imperial IPA. ACCIDENTAL JEDI. Vahvuutta 10,9 tilavuusprosenttia. Panimon edustaja toivottaa “May the force be with you”. Parasta. 5/5, joisi uudelleen.

22:21 Velo Summer Ale. Velo! Pyörä mainittu! Kesä mainittu! Ostan tämän! Tai en osta, koska ei tarvii!

22:35 This IPA. Ja That IPA. Tekijänä All in Brewing. Olen siirtynyt valikoimaan oluet ainoastaan nimen perusteella.

23:00 Olutfestarin ensimmäinen päivä päättyy. Pohdimme jatkosuunnitelmia, päädymme syömään. HTB ihmettelee, eikö kukaan ei enää juo kaljaa. Muut tilaavat vichyä ja limua. Emme lähde jatkoille. Olemme nukkumassa ennen yhtä. Muutamia vuosia sitten ei olisi tullut kuuloonkaan.

LAUANTAI

08:00–16:00 Herään kahdeksalta. Ei krapulaa. Lähden Bönthelörin kanssa etsimään kahvia ja aamupalaa sekä verkkosukkahousuja. Kahvi löytyy. Muukin matkaseurue vähitellen heräilee. Olemme kauaskatseisesti varanneet pöydän Kivi Paber Käärid -ravintolasta Telliskiven alueelta iltapäiväksi ja puoliltapäivin lähdemme valumaan paikalle. Ensin piipahdamme Pudel Baar -olutravintolassa. Osaan käydä koko oluenostokeskustelun viroksi, auttavan viron kielen taitoni palautumiseen menee siis noin vuorokausi. Unohdan käydä tarkistamassa, vieläkö baarin yläkerran käsikuivaimessa on lappu “Pask. Ei tööta.” Naurattaa silti. Kivi Paber Käärid -ravintolan ruoka on erinomaista ja kohtuuhintaista: alkupala, listan kallein pääruoka, jälkiruoka, juomat ja kahvi maksavat hiukan alle 35 euroa hengeltä. Suunnittelemme Tallinnaan muuttamista.

16:44  Olutfestari on jatkunut klo 16. Äänestämme kumoon ne seurueen jäsenet, jotka haluaisivat käydä ensin juomassa välikaljan Speakeasyssa ja palaamme suoran Kultuurikateliin.

16:50 Löydämme seurueellemme pöydän ja haemme ensimmäiset juomat. Päivän avaa Mikkellerin WineAle. Nimi epäilyttää, mutta juoma onkin hyvää!

16:55 Ihmettelemme, miksi Omnipollon tiskille on tänäänkin kauhea jono. Imelästi nimetyt juomat ovat selvästi yleisön suosiossa. Itse uhoan, että en kyllä oluen takia kaljafestareilla ala jonossa seistä. Juon TAAS vadelman makuista berlineriä (AF Brew Raspberry Is My Missionary Berliner Weisse).

17:02 AF Brewstä siirryn toiseen pietarilaispanimoon eli Bakuniniin. Tällä vertailulla Pietarin paras. Wild Series: Cherry – American Wild Ale BA Red Wine with Sour Cherries on erikoinen, mutta hyvä.

17:35 Päätän keskittyä alkuillaksi kevyisiin oluisiin. Maistan monta berliner weissea ja muutaman gosen.

19:23 Lasissani on Brew By Numbers -panimon Farmhouse Table Saison. Juoma maistuu ihan kiljulta. Päätän kyllästyneeni kevyisiin oluisiin. HTB ja Berthol hakevat toiset maistelulasit voidakseen maistaa kahta olutta kerrallaan. Nyt ollaan tosissaan!

19:32 Haen Lehe-panimon hanasta Suur Paks Mastif Cognac BA Barley Winen (9,6 %). Nimi naurattaa, itse tuote on lähinnä mukiinmenevä. Maistan samalla saman panimon Übermensch Quintuple Session IPAn (20 %). Uh. Huh.

19:44 Boneyard-panimon partaheppu antaa Notorious IIIPAn kyytipojaksi leikkitatuoinnin. Päätän laittaa sen käsivarteen, mutta unohdan.

20:15 Panimot ovat varautuneet lauantaihin ilmeisen pienin varastoin. Moni kiinnostava olut ehtii loppua ennen kuin niitä on saanut lasiinsa. HTB tuo pöytään islantilaisen Borg-panimon Surtur no 30 – Sheep Shit Smoked Imperial Stoutia. Huomaan, että kaikki stoutit eivät sittenkään maistu samalle.

21:48 Hanat alkavat olla tyhjiä, tapahtuma päättyy klo 22:00. Huomaan Sori Brewingin hanassa Midsummer Melancholy Imperial Baltic Porterin. Oloni on melankolinen, joten päätän maistaa vielä sitä. Se on ihan hyvää.

YHTEENVETO

Muistiinpanojeni mukaan maistoin kahden päivän aikana 90 olutta. Luultavasti aivan kaikista maistamistani en tehnyt lappuihini merkintää, ja toisaalta monia maistoin vain siemauksen verran jonkun toisen lasista. Monta kiinnostavaa juomaa jäi maistamatta siksi, että ne ehtivät loppua. Toisaalta määrä oli varmaankin sopiva, sillä viimeisenäkin matkapäivänä vointi oli aamulla ihan hyvä. Ajattelin, että saan tästä hurjan seikkailuraportin jatkoilta ja vaikka mistä, mutta olen ilmeisesti tullut vanhaksi, kun ainoaksi jatkoseikkailuksi jäi polttariporukassa olleen kaverin nopea tapaaminen sikaribaarissa ja nukkumaanmeno ennen yhtä yöllä.

90 maistetusta oluesta voin suositella ainakin seuraavia:

Lindheim/Lervig/Edge: Lords of Acid Berliner Weisse 4,7 %

Oedipus: Swingers Dry-Hopped Gose with Grapefruit and Lime 4 %

Boneyeard: RPM IPA 7,5 %; Notorious IIIPA 12 %

Borg/Tanker: Chocosourus Sour Ale with Cocoa Husk 5,7 %

Del Ducato: Frambozschella Wild Ale 5 %

Loverbeer: For Fan 2015 Sour Fruit Aged Ale 7 %

Stillwater Artisanal: Gose Gone Wild Tijuana 4,5 %

Nöösker/Must Lips: Mayflower New England IPA 8,8 %

Sori Brewing: Raspberry Punch Berliner Weisse 4 %; Passion Punch Berliner Weisse 4,2 %

Brewdog: Elvis Juice IPA 6,7 %

Põhjala/To Øl: Imperial Ginie Gin Barrel Aged Imperial Gose 8 %

Põhjala: CocoBänger Coconut Imperial Stout 12,5 %

AF Brew: Passion is My Confession Berliner Weisse with Passion Fruit 5,3 %