Tulipa sitten vietettyä muutama viikko Malesiassa! Kirjoittelen myöhemmin tunnelmia paikoista joista kävimme, mutta aivan alkuun haluan jakaa muutaman hyvän knopin ja kuvan reissun varrelta.

Malesiaa kuvaillaan usein maaksi, jossa on kaikkea: suurkaupunkeja ja luontoa sekä erilaisia kulttuureja, joiden vaikutus näkyy niin ihmisissä, rakennustyyleissä kuin ruoassa.

Kuala Lumpurissa ihmettelemässä kaupunkia vaihteeksi uima-altaasta.

Vietimme maassa kaksi viikkoa, ja reittimme oli Kuala Lumpur – Ipoh – Penang – Kuala Lumpur. Penangilta olisi päässyt helposti rannoistaan tunnetulle Langkawille lautalla, mutta jätimme biitsit väliin. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin halunnut mennä myös keski-Malesian vuoristoisemmille alueille, ja jos olisimme olleet reissussa myöhemmin keväällä, olisimme varmasti menneet itärannikolle, sillä idän saaret ja Borneo tarjoavat etenkin luonto- ja sukellusentusiasteille paljon tekemistä.

Myöhemmin on luvassa tunnelmia eri paikoista, mutta tässä muutama hyvä knoppi matkan varrelta:

Kiinalaisen uudenvuoden aatonaaton tunnelmia Penangilla.

Nauti kulttuurien sekamelskasta.

Malesia on melkoinen kulttuurien sulatusuuni. Yhden kävelymatkan aikana voi eksyä kiinalaiskortteleista minareetista kaikuvan rukouskutsun säestämänä pikku-Intiaan syömään. Ruokaa ja monenlaista elämänmenoa riittää hämmästeltäväksi aamusta iltaan. Välillä tuntuu, ettei Malesialla ole selkeää yhtä ominaispiirrettä – mutta se juuri on maan hienoin ominaispiirre.

Oma reissumme sattui juuri kiinalaisen uudenvuoden aikaan. Maan väestöstä neljännes on kiinalaisperäistä, joten vuoden tärkein juhla näkyi joka paikassa.

Kuala Lumpurissa on valtavasti katuruokaa. Allekirjoittanut nauttimassa Jalan Alorin muovituoliruokalatarjonnasta.

Syö.

Malesian paras matkailuvaltti on ruoka. Sitä on joka paikassa, ja se on hyvää.  Ruokaa myös riittää monenlaiseen makuun: etenkin Georgetownissa, Penangin keskuksessa, on helppo mahduttaa kulinaarisia elämyksiä Lähi-idästä, Kiinasta ja Intiasta vaikka samalle päivälle. Länkkäriruokaa halajavallekin on paljon vaihtoehtoja, ja pikaruokapaikkoja löytyy joka niemestä ja notkelmasta.

Parasta (ja halvinta!) sapuskaa saa katukeittiöistä. Eurolla tai parilla saattaa saada todella hyvää ruokaa, jos vain sietää syödä tulista ruokaa kiikkerällä muovituolilla istuen.

Mikään ryyppykohde Malesia ei ole. Jos ns. mukiloma kiinnostaa, kannattaakin suunnata esimerkiksi pohjoisnaapuri Thaimaahan. Olutta ja drinkkejä toki saa, mutta niiden hintataso on ruokaan nähden usein todella korkea.

Niin kovin tulinen ja niin kovin herkullinen yhden euron kung pao syöttölässä Georgetownissa.

Aja junalla.

Junalla on aina hauska matkustaa, ja Malesiassa se on tehty hyvin helpoksi. Itse ajoimme junalla Kuala Lumpurista Ipohiin ja sieltä Butterworthiin, josta hyppäsimme lauttaan ja Penangille, ja Butterworthista taas takaisin pääkapunkiin. Liput maksoivat nuppia kohden yhteensä noin 30 euroa.

Aikataulut ja liput saa kätevästi netistä, ja junat ovat siistejä ja niistä voi ostaa myös syötävää. Moni lentää Kuala Lumpurista Penangille, mutta lentokentille siirtymisen ja muun häslingin kanssa junan ja lautan (joka kulkee Butterworthin juna-aseman vierestä Georgetowniin päiväsaikaan parinkymmenen minuutin välein) yhdistelmä on todennäköisesti nopeampi ja huokeampi vaihtoehto.

Kuala Lumpurissa odottelemassa junaa. Jos mielii liikkua paljon julkisilla ja junalla, kannattaa valita laukku jota on helppo kantaa myös selässä ja ruuhkissa. Jos ei ole tarkoitus vaeltaa rinkka selässä, suosin selkään heitettävää keikkalaukkua, joka kulkee kätevästi mukana mutta josta on helppo ottaa tavaroita. 70-litrainen Lava-laukku saatu Haglöfsiltä.

Hanki paikallinen sim-kortti.

Tärkein tärppini koskee nettiyhteyden hankkimista. Vaikka muuten pärjäisi hyvin hotellin ja ravintoloiden wifi-verkkojen turvin, on liikkuminen kaupungeissa miljoona kertaa näppärämpää Grab-sovelluksen avulla. Kyytejä saa hetkessä, ja autot ovat takseihin verrattuna siistejä (ja ilmastoituja!) sekä usein paljon halvempia kuin taksit (vertailun vuoksi: taksikuski velotti meiltä Ipohissa juna-asemalta hotellille 20 ringgittiä, Grab-kyyti maksoi 5). Taksa hyväksytään etukäteen ja maksetaan käteisellä, joten normaaliin reissuelämykseen kuuluvan alituisen kyydin hinnasta tappelun voi jättää väliin.

Sim-kortti kannattaa ostaa heti lentokentältä, myös kaikki 7-elevenit ja lukuisat muut paikat myyvät erilaisia liittymiä. Oma rajaton nettini maksoi muutaman euron, ja tuo raha tuli takaisin jo muutaman Grab-kyydin hinnassa.

 Penangilla sijaitsee maailman pienin kansallispuisto. Reilun tunnin haikkauksen päässä on monta kaunista rantaa.