Luukku 18: Millainen urheilukello on paras?

Pitäisi ostaa sporttikello joululahjaksi, mutta valikoiman moninaisuus ahdistaa? Ei hätää, tässä vinkit juuri oikeanlaisen urheilukellon löytämiseksi ja lahjan saajan ilahduttamiseksi.

Suunto Spartan Sport Wrist HR.

1: Millainen sporttaaja kelloa käyttää?

Tämä on tärkein kriteeri kelloa valitessa. Jos tarkoituksena on kannustaa liikkumaan ja seuraamaan omaa aktiivisuutta, kannattaa valita helppokäyttöinen aktiivisuusranneke, josta löytyy myös urheilumoodeja (esimerkiksi Garminin Vivosmart 3). Tavoitteelisemmalle sporttaajalle kannattaa valita monipuolisempi kello, joka tarjoaa monenlaisia lajeja ja runsaammin ominaisuuksia (kuten Suunto Spartan Sport Wrist HR tai Garmin Fenix 5s).

Garmin Vivosmart 3 -aktiivisuusranneke.

2: Kuinka paljon kellon käyttäjä haluaa hifistellä?

Nyrkkisääntönä on, että mitä kalliimpi kello, sitä monipuolisemmin se mittaa erilaisia asioita ilmanpaineesta alkaen. Tosiulkoilijalle erilaiset kartta- ja kompassiominaisuudet voivat olla hyödyllisiä, tavan lenkkeilijä ei välttämättä niitä koskaan käytä. Jos kellon saaja on esimerkiksi intohimoinen triathlonisti tai pyöräilijä, kannattaa selvittää, saako kelloon yhdistettyä esimerkiksi fillarin kadenssianturin (tai olla ekstrakiva ja hankkia nämä kaikki yhdessä).

Mieti myös, kuinka innokas kellon saaja on näpelöimään laitteensa tuottamaa dataa kännykässä tai tietokoneella. Erilaiset aktiivisuus- ja sporttiominaisuudet toimivat parhaiten kännykän tai deskarin sovelluksen kanssa käytettynä. Jos esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen saaja käyttää edelleen lankapuhelinta eikä ole kuullutkaan maagisesta paikasta nimeltä internet, valmistaudu tekemään hieman asennustöitä oman älypuhelimesi kanssa jouluateriaa sulatellessa – moni yksinkertaisemmistakin laitteista vaatii tätä nykyä synkkausta puhelimeen aloitusasetusten säätämiseksi.

Garmin Fenix 5S ja viimeisen neljän tunnin sykedata.

3: Syke rinnalta vai ranteesta?

Suuri osa uusista sporttikelloista mittaa sykkeen ranteesta. Tämä on kätevää ja vähentää häslinkiä, kun sykevyötä ei tarvitse enää pukea päälle ja pois. Ranteesta sykkeen mittaaminen on edelleen hieman epävarmaa ja ailahtelevaista, joten ajattelevainen lahjan antaja hankkii joulupakettiin myös sykevyön, etenkin jos saaja on kova datahifistelijä tai innokas uimari.

Vasemmalta Garmin Fenix 5s, Garmin Fenix 3, Suunto Spartan Sport Copper.

4: Ulkonäkö

Viimeiseksi kannattaa vasta miettiä, onko kello nätti. Sirompaan ranteeseen sopii esimerkiksi Garminin Fenix 5S, erityisen sievää kelloa kaipaavalle kelpaa esimerkiksi Suunnon Spartan-sarjan kellot.

Suunto Spartan Sport Wrist HR Sakura, kello joka on herättänyt poikkeuksellisen paljon ihastusta.

Alla linkkejä Pumpui-Lotan sporttikellotesteihin:
Garmin Vivosmart 3
Suunto Spartan Sport Wrist HR

Garmin Fenix 5S
Garmin Fenix 3
Suunto Spartan Sport
Garmin Forerunner 235
Suunto Ambit 3 Sport

Previous

17. luukku: ACO-arvonta

Next

19. luukku: Terikset kirjoittavat joulupukille

4 Comments

  1. Satunnainen käyläilijä

    Vertailtuasi eri laitteita, mihin itse ominaisuuksien perusteella päätyisit?

    • Lotta

      Hmm, riippuu aivan käyttäjänsä tarpeista! Itse olen käyttänyt nyt vaihdellen Suunto Spartania (sopii hyvin työvaatteiden kanssa) sekä Garmin Fenix 5:tä (kun olen halunnut seurata tarkemmin leposykkeitä).

      • Satunnainen käyläilijä

        Tarpeet ovat vaihtelevat: salia, pyöräilyä, metsässä rämpimistä.
        Kumpikin ilmeisesti soveltuu näihin kaikkiin, mutta olet varmaan joitain erojakin huomannut? Onko pidemmällä käyttäkokemuksella tullut eroja sykkeen rannemittauksen toimivuudessa eli onko Suunto onnistunut päivityksillä parantamaan toimivuuttaan tuolla alueella? GPS taitaa kummassakin toimia yhtä hyvin.
        Voiko tuosta vastauksestasi päätellä (rivien välistä), että Garminilla saa datasta enemmän irti?

        Kauhea kysymyspatteristo, mutta hankinta ajankohtainen 🙂

        • Lotta

          Jos tykkäät rämpiä metsässä, suosittelisin Fenixiä, siinä on Spartan Sportiin verrattuna monipuolisemmat ulkoiluominaisuudet. Suunnolla toki on myös enemmän outdoor-henkisiä kelloja, mutta niitä en ole päässyt testaamaan. Mutta taas toisaalta reittien lataaminen Suunnon Movescountista on tosi kätevämpää kuin Garminilla, jossa täytyy tehdä pieni kikkakolmonen, jos haluaa muiden käyttämiä gpx-reittejä hyödyntää.

          Jos fillaroit paljon, kannattaa miettiä tarviiko kelloa yhdistää anturiin. Garminit saa näppärästi yhdistettyä saman merkin fillarianturiin, jos kiinnostaa käpistellä watteja ja kadenssia jne. pyöräillessään.

          Suunnon sykemittaus ranteesta on musta toiminut paremmin uusien päivitysten myötä, mutta mulla edelleen pk-lenkillä se antaa sykkeeksi jotain 180-200 huiteilla. Olen nyt käyttänytkin sykevyötä, että saa vähän luotettavampaa dataa. Mutta kuten kirjoitinkin, on tuo mittauksen onnistuminen myös vähän henkilökohtaista, esim. miehellä se toimi ihan hyvin alusta asti. Kannattaa käydä testaamassa, jos siihen on mahdollisuus.

          GPS:stä ei ole ollut kummassakaan valittamista, aika samanlaisia lukemia olen saanut. Sporttiominaisuuksiltaan ovat aika samantyyppiset kellot, ja uusimman päivityksen myötä Spartaniinkin tuli sykealueen seuraus Garminin tyyliin visuaalisesti.

          Isoimpia eroja on sitten ulkonäössä ja aktiivisuusominaisuuksissa. Spartaniinkin tuli lopulta unen mittaus syksyllä, mitä olin odottanut pitkään. Garmin mittaa vähän laajemmin aktiivisuutta, leposykettä ja stressitasoa, mitkä on musta kivoja lisäominaisuuksia, joita voi sitten katsella pidemmällä aikavälillä kännykästä tai sovelluksesta. Sporttidatan käpistelyyn molemmissa merkeissä on yhtäläiset mahdollisuudet toki 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén