Anteeksi vulgaari otsikointi, mutta kyllä te tiiätte. Ajattelin siis lyhyesti kertoa, miksi ja miten jonkun suhteellisen tanssitiedottoman ja -taidottoman kannattaa lähestyä kuopiolaisia tanssifestivaaleja. Oman elämänsä jormauotiset kyllä tietävät kaikesta kaiken, mitäpä heitä neuvomaan 😉

Puhun nyt kokemuksesta, sillä en ole tanssija enkä tanssikriitikko. Tykkään tanssia, tykkään tanssista, mutta en aktiivisesti harrasta tällä hetkellä.

Miksi maallikon kannattaa osallistua Kuopio Tanssii ja Soi -festareille?

  • Kannattaa välillä tehdä jotain tavallisesta poikkeavaa. Rutiinit rikki, telkkari kiinni, tanssia katsomaan. Ja kas, on jotain ajateltavaa, juteltavaa ja muisteltavaa. Tykkäsipä sitten esityksestä tai ei.
  • Tanssista voi vahingossa inspiroitua. Alkaa vaikka itsekin tanssia, ihan pikkuisen. Kotona, suihkussa, jumppasalilla, tanssikoulussa, lavoilla.
  • Kuopio Tanssii ja Soi -festareilla on iloinen meininki, joka tarttuu. Ihmiset ovat poikkeuksellisen hyväntuulisia ja sääkin yleensä suosii. Silloin ovat sekä kaupunki että kaupunkilaiset kauneimmillaan.
  • “Oon nähny niitä tanssijoita telkkarissa ja netissä ihan tarpeeks.” On kuulkaas vähän eri livenä. Uskokaa pois vaan.

Miten maallikko voi osallistua Kuopio Tanssii ja Soi -festareille?

  • Voiko kuka vaan mennä? Oikeasti, voi. Ei tarvitse tietää tanssista mitään etukäteen. Voi olla jopa helpompaa mennä, jos ei ole ennakko-odotuksia. Voi vain elää hetkessä ja nauttia! Tai inhota! Tuntea jotain kuitenkin.
  • Esityksen valinta voi tuntua hankalalta. On niin paljon kaikkea ja ne vaikuttavat niin hienoilta kaikki! Vinkkinä sanon, että kannattaa selailla tarjonta läpi ja tarttua siihen, mikä mutu-tuntumalla on kivoin. Yleensä myös aikataulut pistävät rajoitteita, eli voipi olla, että kalenteri päättää, milloin katsomossa istutaan. Joskus on myös hauskaa antaa seuralaisen valita esitys ja vain mennä mukana.
  • Gaala on hyvä valinta, jos ei oikein tiedä, millainen tanssi napostelee. Siinä saa kattauksen Jorman valitsemia erilaisia esityspätkiä.
  • Miten esityksiin pitää pistää päälle? Vaatteet. Jotkut pukeutuvat astetta fiinimmin, toiset tulevat suoraan töistä, eräät reikäisissä farkuissa kun ei muuta pakannut viikoksi mukaansa… Vaatteista ei siis pitäisi jäädä tanssin katsominen kiinni.
  • Jos budjetti ei anna myöten ostaa lippuja iltaesityksiin, voi tanssista nauttia myös ihan ilmaiseksi. Musiikkikeskuksella ja torilla järjestetään ihanaa, monipuolista ohjelmaa päivittäin festareiden ajan. Kehtaako mennä? Kehtaa! Todella matalan kynnyksen juttuja. Ei todellakaan tarvitse laittaa iltapukua päälle, ihan voi vaikka kauppareissulla poiketa.
  • Tanssi- ja kehonhuoltokursseille voi myös osallistua – yllätys! – kuka vaan. Tarjontaa on ihan hulluna ja isoin haaste onkin valkata, mitkä omaan aikatauluun natsaavat. Kohtuuhintaisia kursseja ja yksittäisiä tunteja on niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin ikääntyville ja tasoja alkeista ammattilaisiin. Tanssilajeja on useita baletista bollywoodiin ja burleskiin ja lisäksi tarjonnasta löytyy esimerkiksi kehonhuoltoa ja pyörätuolitanssia.
  • Treenata voi kurssien lisäksi myös Musiikkikeskuksella ja ihan veloituksetta. Festariaamuisin on ollut joogaa ja nyt viimeisinä aamuina taiji-sessiot. Riittää, että ilmestyy paikalle. Aamuaurinko paistaa mukavasti valohallin lasikatosta ja herättelee harjoituksen aikana uuteen festaripäivään.
  • Miten tanssiesityksestä sitten jälkikäteen pitää puhua? Entä jos ei tunne sanastoa? Mitä jos joku kysyy jotain viisasta? Ei hätää. Aina voi sanoa, miltä tuntui. Esimerkiksi: Tuntui positiiviselta, kivalta, surumieliseltä, joltain muulta X. Tai, olipa taitavia tanssijoita. Vaihtoehtoisesti, en oikein tykännyt, ei ollut mun juttu tämä. Eipä sen kummempaa analyysia tarvitse osata. Näytösten jälkeen poistutaan pääsääntöisesti suoraan kotiin, eivätkä suomalaiset puhu toisilleen silloin sen enempää kuin normaalistikaan. Ihan voi säästää kritiikit kotimatkalle tai -sohvalle. Tähänastisista sivukorvalla kuulemistani analyyseistä viiltävin oli eilisiltaisen Gaalan jälkeen. Rouvat keskustelivat siitä, mitä pitivät esityksen Dada Masilon Giselle-pätkästä. “No en oikein tykänny. Miten niillä oli semmoset kynityt tukatki. Ihmeellisen näköset.” 😀

Jos minä pystyn maallikkona kirjoittamaan postauksellisen vinkkejä tanssin katsomisesta ja harrastamisesta, voit sinä maallikkona pistää pari tuntia likoon ja kokeilla itsekin.

Ja NYT! Jos ajattelet, että hyvähän se on tässä vaiheessa vinkkailla, kun festarit on jo melkein ohi ja seuraavat vuoden päästä. Ei hätää. Tänään maanantaina 19.6. ja huomenna 20.6. on vielä sekä kursseja että ohjelmaa.

Dada Masilo: Giselle (ylin kuva) esitetään ma ja ti klo 18 Musiikkikeskuksella. Näin otteen esityksestä Gaalassa ja tätä voin erityisesti suositella urpoille. Jos ei osaa haikailla alkuperäisen baletti-Gisellen perään, voi nauttia tästä humoröösistä, taidokkaasta, viihdyttävästä näytöksestä. Upeita tanssijoita, mieltsiä tulkintaa. Helposti seurattava tarina. Suosittelen myös avarakatseisille baletti-ihmisille. Kannattaa mennä ihan vaikka niiden ihmeellisten tukkien takia!

Vertigo Dance Company: Yama (kaksi alempaa kuvaa esitetään ma ja ti klo 21 Kaupunginteatterilla. Israelilainen nykytanssiryhmä lupaa haastaa ihmiskehon ja tietoisuuden rajat. Yamassa on vaikutteita Lähi-idästä ja se on saanut eri maissa erilaisen vastaanoton. Pian nähdään, mitä Kuopio tykkee. Tunnin kestoinen esitys voisi olla hyvä valinta tanssifestarineitsyelle.

Lippuja esityksiin voi ostaa lippu.fi:stä, Kuopion Sokoksen lippupisteeltä, Musiikkikeskuksen lippukassalta tai Kaupunginteatterin lippukassalta. Kurssi-infot löydät täältä ja jos tunneilla on tilaa, niihin voi ilmoittautua paikan päällä ja maksaa samalla.

Huomautus: Olen Kuopio Tanssii ja Soi -festareilla vapaaehtoisena somettajana. Vinkit, mielipiteet ja muut sisällöt ovat omiani, eikä minua velvoiteta niiden tuottamiseen.

***

Just sayin’ that if you’ve not been to Kuopio Dance Festival yet, it’s about time. Two days left.

Kuvat/pics: Kuopio Tanssii ja Soi