Kolmiportainen to do -lista, viikonpäiväsmoothiet ja muut tehokkuuden taikatemput

Sain Into-kustannukselta luettavaksi Leo Straniuksen kirjan Tehokkuuden taika. Suhtauduin siihen ennalta hieman varauksella, sillä olin monen muun tavoin lukenut ja hämmästellyt Hesarin kirjasta tekemää juttua, jossa pääpointiksi oli nostettu se, että Stranius polkee pyörää palaverin aikana ja tekee pohjenousuja hampaita pestessään. Aikamoista multipaskingia ja elämän optimoimista, tuntui moni, ja vähän minäkin, ajattelevan.

Yhden jutun perusteella ei kuitenkaan olisi kannattanut ehkä tuomita niin herkästi. En nimittäin muista, nostettiinko jutussa esille kirjan alaotsikkoa “Näin voit elää enemmän”. Koska siitä kirjassa on paljon enemmän kyse: rutiinien ja tapojen muodostamisesta, jotta kaistanleveyttä jää mielekkäämpien asioiden tekemiseen kuin jatkuvaan sähläämiseen.

Olen monessa mielessä Straniuksen hengenheimolainen. Minustakin tavat ja rutiinit ovat erinomainen keino helpottaa elämää ja tehdä siitä tehokasta vähän puolivahingossa.

Ei sillä että olisin luonnostani ihminen joka rakastaa rutiinia ja järjestystä. Ehei, jos minä tekisin asiat sillä tavalla kuin oikeasti hotsittaisi, en tekisi ikinä varmaankaan yhtään mitään! Ja siksi juuri minun kaltaiseni ihmiset tarvitsevat elämäänsä tehokkaita rutiineja (ja henkilökohtainen pro tipini: kumppanin joka on äärimmäisen systemaattinen ja jolta vähän vahingossakin oppii säntillisyyttä).

Rutiineissa ja prosesseissa on pohjimmiltaan kyse siitä, että ne karsivat turhat ja energiaa kuluttavat päätöksenteon hetket pois arjesta. Ilman rutiineja päivässä on määrätön määrä , ja mitäpä muuta tällainen laiskuuteen taipuva ja äärimmäisen mukavuudenhaluinen hetkessä eläjä silloin valitsisi paitsi sen, mikä on mielekkäintä juuri silloisella hetkellä.

Ilman rutiineja ja prosesseja en varmaan saisi aikaiseksi yhtään mitään, selaisin vain kännykkää ja söisin suolapähkinöitä. Tässä esimerkiksi muutamia tämänhetkisiä suosikkirutiinejani, joilla elämästä voi taikoa vähän helpompaa:


Kolmiportainen to do -lista

Tämä on miljoonassa jutussa mukana olevan yksinyrittäjän pelastus ja järjestelmä, jota ilman elämäni suistuisi täydelliseen kaaokseen. Kolmiportainen tehtävälista auttaa priorisoimaan tehtävät, keskittymään olennaiseen ja edistämään kaikkea oikeaan aikaan.

  • Kuukausittaiset tehtävät: Ylimmällä tasolla listaan kuukauden kaikki projektit. Tässä vaiheessa oleellista on kirjata projektin senhetkinen ylätaso, esimerkiksi “Asiakkaan X sisältöstrategia”.
  • Viikottaiset tehtävät: Aina viikon lopuksi käyn läpi kuukausilistalla olevat tehtävät ja sähköisen kalenterin ja laadin projektikohtaisen tehtävälistan seuraavalle viikolle. Tässä vaiheessa mukaan tulee jo hieman tarkempia tehtäviä, esimerkiksi “Asiakkaan X sisältöstrategiaworkshop”. Merkitsen samalla sähköisen kalenterin merkinnät myös paperiseen kalenteriin, joka on aina auki työpöydälläni viikkonäkymässä.
  • Päivittäiset tehtävät: Aina päivän lopuksi laadin to do -listan seuraavalle päivälle. Siihen siirtyvät mahdollisesti päättyneen päivän aikana kesken jääneet tehtävät ja tärkeimmät asiat viikkolistalta, mutta täsmällisemmässä muodossa, esimerkiksi “Asiakkaan X sisältöstrategiaworkshopin diojen viimeistely”. Etenkin päiväkohtainen lista on syytä pitää paperilla pöydällä koko ajan, jotta se on pakko nähdä. Listalle otetaan ylimääräisiä asioita vain erittäin painavasta syystä.
  • Aina kun tehtävä on valmis, se ruksitaan paperilta. (Tämä on usein ajatustyötä tekevän yksinyrittäjän ainoa konkreettisesti näkyvä työn lopputulos.)


Viikonpäiväsmoothiet

Arkipäivien aamupalat noudattavat meillä aina samaa kaavaa, sillä se on ainoa keino syödä joka päivä jotakin fiksua. Olemme laatineet viiden smoothien listan, jossa tietyt smoothiet toistuvat aina tiettyinä aamuina. Esimerkiksi keskiviikkona juodaan aina mustaherukka-mustikka-banaani-smoothie. Näin tiedämme viikon ruokaostoksia tehdessä täsmälleen, mitä ja kuinka paljon eri hedelmiä, marjoja jne. tarvitaan.

  • Laadi viikon smoothielista mieleiseksesi ja siirrä ainekset kauppalistalle.
  • Tee smoothie valmiiksi edellisenä iltana, säilytä blenderin kannu jääkaapissa ja surauta aamulla uudelleen notkeaksi. Kuka muka jaksaa aamulla ensimmäisenä ruveta pesemään ja pilkkomaan hedelmiä? Tai kehtaa herättää koko taloyhtiön suristelemalla joka päivä minuuttitolkulla?
  • Pidä toistuvat ainesosat (meillä kaurahiutaleet, proteiinijauhe ja pellavansiemenjauhe) helposti saatavilla, esimerkiksi samassa kaapissa muoviastioissa, joissa on oikean kokoinen mittalusikka/kauha aina sisällä.

***

Rutiinit tekevät siis tehokkaaksi ja vapauttavat aikaa mielekkäiden ja merkityksellisten asioiden tekemiseen (esimerkiksi smoothieiden tapauksessa Hesarin lukemiseen hartaudella joka aamu). Rutiinit muodostuvat, kuten Straniuskin muistuttaa, silloin kun niistä on tullut tapa. Tapojen muodostamiseen menee aikaa, eikä kaikkea kannata tietenkään muuttaa kerralla. Stranius vinkkaa kirjassaan listamaan 12 tapaa joita haluaisi kokeilla ja ottaa niitä käyttöön yhden kerrallaan aina kuukauden ajaksi. Jos homma toimii, tapaa voi jatkaa. Ja jos taas se ei toimi omassa elämässä, ainakin on tullut kokeiltua.

Tämä on minusta ilahduttavan yksinkertainen idea. Itse en listannut kahtatoista, mutta muutaman kuitenkin. Seuraavaksi haluan kokeilla tehdä viikon ruokalistasuunnittelusta säännöllisempää, ja sen jälkeen siirtää isot kauppaostokset verkkoon. Sen sijaan että yrittäisin vääntää molemmat prosessit kuntoon samoin tein, kokeilen ensin toista ja sitten vasta toista. Kenties tässä on allekirjoittaneen seuraava taikatemppu.


//Arkea, treeniä, töitä ja muuta Instagramissa: @lottapumpui //

Previous

Polkujuoksua Gran Canarialla

Next

Keväthangilla Enontekiöllä: Hetan parhaat hiihto- ja pyöräreitit

2 Comments

  1. Salla

    Hyviä huomioita! Viikon smoothielista ja reseptit niihin kiinnostavat.

  2. joo, itekki voin releittaa Straniuksen hengenheimolaisuuteen. Mainio perheen harrasus, kun eilen kokeilin!!=?)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén