Joulukalenteri 3. luukku: Apua, joulukakkuni on juovuksissa

Tuoreimmat S-ryhmän lehden mukaan suomalaiset laativat joululeivonnaisensa pakastealtaan valmistaikinoista (niin myös suurin osa Teriksistä). Mikäli kuitenkin haluat sotkea keittiösi, levittää asuntoosi huumaavaa tuoksua ja päästä läträämään viinalla, vielä ehdit tehdä jouluksi perienglantilaisen juotettavan joulukakun!

Koska jouluun (ja elämään) sopii kaikki sopivasti överi, kolmannessa luukussa möllöttää Teris-Miian miltei jokajouluinen perinne, englantilainen hedelmäkakku. Leivonnaisen juju (sen lisäksi, että se sisältää ennätysmäärän kaloreita ja herkullisuutta) on se, että joulua edeltävinä viikkoina kakulle juotetaan viinaa. Kakun voi laatia jo vaikka pari kuukautta ennen joulua, mutta vielä kolmekin viikkoa riittää.

Oheinen resepti on mukailtu bbcgoodfood.comin alkuperäisohjeesta.

Juoppo joulukakku

175 g voita (paloina)

200 g tummaa sokeria (esim. muscovado- tai fariinisokeria)

750 g erilaisia kuivahedelmiä (esim. luumuja, omenaa, taatelia, aprikoosia, rusinoita)

1 luomuappelsiinin kuori ja mehu (lähikaupassa ei ollut luomuappelsiineja, joten korvasin itse tämän extra-annoksella luomusitruunan kuorta ja klementiinin mehulla)

1 luomusitruunan kuori

1 dl tai reilu luraus brandya (kotimainen Jaloviina sopii mainiosti, tai mikä tahansa hedelmäpohjainen viina kuten konjakki, calvados tai palinka)

85 g makadamiapähkinöitä

3 munaa

85 g mantelijauhoa

n. 3 dl vehnäjauhoa

1/2 tl leivinjauhetta

2–3 tl piparkakkumaustetta (kanelia, inkivääriä, muskottia, neilikkaa, maustepippuria, pomeranssia)

1 tl kanelia

Kuvausassistentti tiedustelee, miksei kuvata taaskaan nakkeja.

Voi, silputut hedelmät, sitrusten kuoret ja mehu sekä brandy kipataan kattilaan ja kuumennetaan miedolla lämmöllä, kunnes voi sulaa. Annetaan kuplia n. 10 minuuttia (ks. ylin kuva) silloin tällöin sekoitellen (huom. tarpeeksi matala lämpö, ettei käy pohjaanpalamisjuttuja).

Hedelmä-voi-viinaseoksen annetaan jäähtyä n. puoli tuntia. Tällöin voi laittaa uunin lämpenemään  (150 °C), päällystää kakkuvuoan leivinpaperilla ja paahtaa makadamiapähkinät kevyesti pannulla (lähikaupassa oli vain valmiiksi paahdettuja, joten ohitin tämän vaiheen).

Munat, makadamiapähkinät ja mantelijauhot lisätään viilenneeseen hedelmäseokseen, mukaan suodatetaan jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan vuokaan (minulla suurehko leipävuoka, myös tavallinen irtopohjavuoka sopii, jos haluaa mieluummin pyöreän kakun) ja silotetaan pinta (näppärimmin kuumaan veteen kastetulla lusikalla).

Kakkua paistetaan 45 minuuttia 150 °C:ssa. Sen jälkeen lämpö lasketaan 140 °C:een ja jatketaan kypsentämistä vielä tunti. Jos kakun pinta uhkaa tummua liikaa, sen voi peittää tässä vaiheessa foliolla. Tunnin jälkeen kokeillaan kypsyys esim. cocktail-tikulla. Kypsä kakku valellaan tasaisesti vielä 4 rkl:lla viinaa (kakun pintaan voi tökkiä reikiä tässä vaiheessa) ja annetaan kakun jäähtyä vuoassa.

Kun kakku on jäähtynyt, kääritään se leivinpaperiin ja folioon. Kakku säilyy näin jopa 3 kk. Kerran viikossa kakulle juotetaan 2–3 rkl brandya aina jouluun asti. Mitä aiemmin kakun ehtii tehdä maustumaan, sitä makoisampi siitä tulee! Ennen pöytään nostamista kakku perinteisesti koristellaan naurettavuuteen asti sokerimassalla. Koska oma kakkuni ei ole vielä tässä vaiheessa, koristeideoita voi katsella esim. täältä.

Oma kakkuni on viihtynyt keittiön yläkaapissa jo kolme viikkoa. Kerran viikossa kakku on otettu alas ja sille on juotettu 2–3 rkl jaloviinaa.

HUOM. Koska alkoholi lisätään kypsennettyyn kakkuun, se ei haihdu kuumennettaessa eikä kakku siten ei ole lapsille tai raittiusmielisille sopivaa tarjottavaa!

Previous

Voiko treenata vain fiiliksen mukaan?

Next

Aloita liikunta nyt kun muut eivät tajua!!!

2 Comments

  1. Mari

    85kg mantelijauhoja kuulostaa aika isolta määrältä. Onko grammaa vai joku muu mitta/määrä?

    • Miia

      Hups, automaattinen tekstinsyöttö on tainnut moninkertaistaa määrän! Kyseessä on siis 85 grammaa, joskin tämän kakun kanssa ei mielestäni määrien kanssa ole niin tarkkaa, itse laitoin vaan kourallisen manteleita punnitsematta blenderissä jauhoiksi 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén