Kirjanystävät kokoontuvat tänä viikonloppuna Helsingin Pasilaan. Kirjamessujen kunniaksi syynissä läjä treeni- ja hyvinvointiaiheisia uutuuskirjoja.

Antti Akonniemi, Ville Kormilainen ja Manu Tuppurainen: Kaikki crossfit-harjoittelusta (Fitra)

Kotimaisessa uutuuskirjassa paneudutaan crossfitiin monelta eri kantilta: teos kertoo lajin historiasta, kilpailuista sekä treenaamisen perusteista. Kiinnostavinta kirjassa ovat harrastajien tarinat, joiden kautta valotetaan sitä, kuinka laji sopii erilaisiin elämäntilanteisiin, erilaisiin ikävaiheisiin sekä esimerkiksi kuinka perhe-elämä ja kova treenaaminen on mahdollista yhdistää.

Kirjaa lukiessa herää kysymys, kenelle kirja on tehty. Yhtäältä Kaikki crossfit-harjoittelusta kronikoi lajin kotimaista historiaa, mikä on tärkeää, mutta toisaalta se paneutuu aivan alkeisiin perusliikkeistä on-ramp-kurssille menemiseen. Nimensä mukaisesti kirjaan on siis yritetty sisältää kaikki, niin skenestä kuin treenaamisesta kuin ihmisistä kuin bisneksestä. Harrastavan yleisön näkökulmasta esimerkiksi palautumista, ohjelmointia ja muita arjen tärkeitä asioita olisi voinut käsitellä enemmänkin.

On tärkeää, että lajista julkaistaan myös kotimainen kirja, mutta kun kerran ponnistukseen lähdetään, olisi suonut lopputuloksen olevan laadullisesti parempi. Kirja olisi kaivannut kipeästi kustannustoimittajaa, joka olisi jäsennellyt sisältöä selkeämmin juokseviksi kokonaisuuksiksi ja viilannut tekstistä pois toistot, kömpelyydet ja lukuisat kirjoitus- ja välimerkkivirheet. Lisää ja reilusti sapiskaa on pakko antaa kirjan taitosta, joka tekee lukukokemuksesta tökkivän. Koska otsikkohierarkiat ovat epäloogisia, eri osioiden välillä siirtymistä ja aiheesta toiseen vaihtamista on vaikea hahmottaa. Kiinnostavat tarinat ja aiheet ovat jäädä huolimattomuuden jalkoihin, mikä on suuri harmi.

Guillaume le Blanc: Juoksu (niin & näin)

Ranskalaisfilosofi Guillaume le Blanc mietiskelee juoksemista ilmiönä, filosofiana ja fyysisenä toimintana 42 lyhyen luvun verran. Juoksu vaatii kolahtaakseen lukijalta levollisen mutta skarpin mielentilan. Luvut vaativat lyhyydestään huolimatta keskittymistä ja osallistumista.

Parhaimmillaan le Blanc onnistuu sekoittamaan oivallisesti niin juoksuharrastajan näkökulmaa, ranskalaisen filosofian klassikoita, juoksu-urheilun merkkihetkiä kuin populaarikulttuuria yhdessä ja samassa luvussa. Ajatus saattaa alkaa Pink Floydista, päätyä La Fontainen kautta Deleuzeen, josta siirrytään juoksemiseen ja siitä takaisin Pink Floydiin. Filosofien ja kirjailijoiden nimiä tiputellaan sen syvemmin pohjustamatta, joten jos Deleuze, Descartes, Baudrillard tai Proust voisivat yhtä hyvin olla juustolajikkeita kuin henkilöitä, kannattaa välillä vilkaista vaikkapa Wikipedian puolelle lukukokemuksen syventämiseksi tai muistin virkistämiseksi.

Kirja on oiva joululahja niille, jotka pohtivat mitä juokseminen fyysisen suorittamisen alla on ja miksi sitä tehdään. Mutta jos jo Haruki Murakamin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta oli lukukokemuksena liian ylätasoista liitelyä, kannattaa pysyä kirjasta kaukana.

Jonna Heinonen: Tunne syöminen (Minerva)

Ravitsemustieteilijä Jonna Heinosen kirjassa etsitään syömiseen joustavuutta, kohtuutta ja rentoutta tiedon ja harjoitusten avulla. Nimestään huolimatta kirja ei keskity pelkästään tunnesyömiseen vaan laajemmalti syömisen fyysisiin ja sosiaalisiin aspekteihin, tapojen muodostamiseen ja näläntunteen ymmärtämiseen.

Kirjassa on mukana myös jonkin verran psykologiaa, mutta sen osuus jää melko ohueksi, ja etenkin tämän aihepiirin tehtävissä on hieman hömppävikaa. Sen sijaan konkreettisesti syömiseen liittyvät tehtävät ja havainnot ovat mielenkiintoisia ja antavat ajattelemisen aihetta (esimerkiksi kuinka paljon vakituinen syömisseura esimerkiksi töissä määrittää omia syömistottumuksia). Kirjaa kannattaakin lukea selaillen, sillä kaikki sen osa-alueet eivät välttämättä kosketa tai kiinnosta juuri itseä.

 

ps. Oletko aina halunnut tavata oikean kirjailijan? Oletko aina halunnut saada nimmarin Teräsmeduusalta? Teris-Miia puhuu huomenna lauantaina 27.10. kello 12 Kirjamessuilla keväällä ilmestyneestä Voima kanssamme -kirjasta. Esitys ja signeeraustilaisuus kello 12 paikalla 6a50!

 

*Kirjat saatu arvostelukappaleiksi. Ne arvioi Lotta, joka työskenteli reilut viisi vuotta kustannustoimittajana.

Lue myös: Kuinka lukea enemmän